D-vitamiinilisä tarpeen talviaikaan Kesällä auringossa ihon kautta muodostuu elimistölle tarpeeksi D3-vitamiinia. Kesällä kertynyt D-vitamiinivarasto riittää vain syys-lokakuulle asti, jonka jälkeen D-vitamiinilisä voi olla tarpeen. Ravinnossa D3-vitamiinia on vain kalassa, kananmunan keltuaisessa, D-vitamiinilla täydennetyissä maidossa ja maitotaloustuotteissa ja margariineissa. Jos ei syö 2-3 kala-ateriaa viikossa, maitotuotteiden käyttö on vähäistä tai noudattaa pelkästään kasvisruokavaliota, D-vitamiinista voi tulla puutosta. D-vitamiinivalmisteena suositellaan D3-muotoa, joka on ihmiselle luontainen ja tehokkaampi kuin kasviperäinen D2-muoto. Aikuisen D-vitamiinin yksilöllinen vuorokausiannos voi vaihdella 20100 µg:n välillä, jotta veren D-vitamiinipitoisuus pysyisi riittävän korkealla. Annoksen määrään vaikuttavat ruokavalio, auringonsaanti, ikä, ihon väri, ylipaino sekä luuston kunto ja sairaudet. D-vitamiinin turvalliseksi todettu korkein päivittäinen saantimäärä ruuasta ja ravintolisästä on aikuisilla 100 µg, 1117-vuotiaille 100 µg, 110-vuotiailla 50 µg ja 01-vuotiaille 25 µg (EFSA 2012).
D-vitamiinia luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymisestä ja hyödyntämistä, mikä on edellytys luuston ja hampaiden normaalille kunnolle. Lihasten toiminta vaatii myös D-vitamiinia. Syksyisin ja talvisin vastustuskyky kaipaa vahvistamista D-vitamiinilla, sillä se hyödyttää puolustusjärjestelmämme normaalia toimintaa.
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.
D-vitamiinilisä tarpeen talviaikaan Kesällä auringossa ihon kautta muodostuu elimistölle tarpeeksi D3-vitamiinia. Kesällä kertynyt D-vitamiinivarasto riittää vain syys-lokakuulle asti, jonka jälkeen D-vitamiinilisä voi olla tarpeen. Ravinnossa D3-vitamiinia on vain kalassa, kananmunan keltuaisessa, D-vitamiinilla täydennetyissä maidossa ja maitotaloustuotteissa ja margariineissa. Jos ei syö 2-3 kala-ateriaa viikossa, maitotuotteiden käyttö on vähäistä tai noudattaa pelkästään kasvisruokavaliota, D-vitamiinista voi tulla puutosta. D-vitamiinivalmisteena suositellaan D3-muotoa, joka on ihmiselle luontainen ja tehokkaampi kuin kasviperäinen D2-muoto. Aikuisen D-vitamiinin yksilöllinen vuorokausiannos voi vaihdella 20100 µg:n välillä, jotta veren D-vitamiinipitoisuus pysyisi riittävän korkealla. Annoksen määrään vaikuttavat ruokavalio, auringonsaanti, ikä, ihon väri, ylipaino sekä luuston kunto ja sairaudet. D-vitamiinin turvalliseksi todettu korkein päivittäinen saantimäärä ruuasta ja ravintolisästä on aikuisilla 100 µg, 1117-vuotiaille 100 µg, 110-vuotiailla 50 µg ja 01-vuotiaille 25 µg (EFSA 2012).
D-vitamiinia luustolle, lihaksille ja vastustuskyvylle D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymisestä ja hyödyntämistä, mikä on edellytys luuston ja hampaiden normaalille kunnolle. Lihasten toiminta vaatii myös D-vitamiinia. Syksyisin ja talvisin vastustuskyky kaipaa vahvistamista D-vitamiinilla, sillä se hyödyttää puolustusjärjestelmämme normaalia toimintaa.
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.
Saatavuustilanne myymälöissä voi vaihdella nopeastikin. Tarkka saatavuus pystytään todentamaan vain paikan päällä. Ale-hintaisia tuotteita ei ole mahdollista varata.