- Idea pesusienistä sai alkunsa, kun halusimme hyödyntää raaka-aineeksi hankitun vaahtomuovin mahdollisimman tehokkaasti, kertoo EssMan myyntipäällikkö Niklas Slotte. Kuva: Jorma Uusitalo
Kun EssMa automatisoi vaahtomuovin työstämistä, yritys investoi uusinta teknologiaa edustavaan CNC-leikkuriin, joka oli laatuaan vasta viides maailmassa. 3D-mallinnuksen ja uuden leikkurin ansiosta raaka-aine saatiin optimoitua venerakentamisessa entistä tarkemmin, ja samalla haluttiin löytää uutta käyttöä hukkapaloille.
- Kokeilimme, syntyisikö istuinpatjoja leikatessa materiaalia myös muutamalle pesusienelle. Leikkuri totteli niin hienosti, että yhtäkkiä meillä oli pesusieniä säkkikaupalla. Ensimmäinen tilaus oli 48 000 kappaleen erä autonpesusieniä suomalaiselle asiakkaalle. Uutta tuotantoa varten meidän oli hankittava pakkauskone. Lähdimme Saksaan pakkausalan messuille reppu täynnä pesusieniä. Löysimme messuilta valmistajan, jolta hankimme pakkauskoneen, ja lisäksi investoimme erilaisiin lisävarusteisiin, myyntipäällikkö Niklas Slotte kertoo.
Nykyään pesusienistä on tullut yksi tukijalka yhtiön liiketoiminnalle. Kun kaksi vuotta sitten EssMa valmisti yhteensä noin 100 000 auto- ja vartalosientä, tänä vuonna on rikkoontumassa jo 400 000 kappaleen tuotanto.
Koronapandemia synnytti kysynnän suojatakeille
Veneiden sisustustuotteiden ja pesusienien lisäksi EssMa valmistaa terveysalalle muun muassa hoitopöytien verhoiluja. Koronapandemian seurauksena yritys sai jälleen yhden uuden tukijalan lisää; hoitohenkilöstölle tarkoitetut suojatakit.
- Koronan takia jouduimme lomauttamaan henkilöstöä ja mietimme, mitä tehdä, jos tilanne jatkuu. Huomasimme, että meidän konekanta soveltuu myös suojatakkien valmistukseen. Löysimme sopivat kotimaiset materiaalit, joista valmistimme näytekappaleet muutamille sairaaloille, Slotte kertoo.
Palautteen perusteella tuotteeseen tehtiin joitakin muutoksia, ja nyt tilauksia on tullut niin paljon, että lomautetut on voitu kutsua takaisin töihin, ja EssMa on palkannut uuttakin henkilökuntaa.