Lasten polkupyörien koko-opas: Miten valita oikean kokoinen polkupyörä lapselle?
Tervetuloa Halpa-Hallin lasten polkupyörien koko-oppaaseen! Olemme täällä auttaaksemme sinua löytämään täydellisen polkupyörän lapselle.
Jos olet huoltaja, joka etsii oikean kokoista polkupyörää lapselle, olet tullut oikeaan paikkaan. Tiedämme, että polkupyörän valitseminen voi olla haasteellista, kun lapsi kasvaa nopeasti ja tarvitsee uuden koon säännöllisin väliajoin. Tässä oppaassa annamme sinulle hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja siihen, miten valita juuri oikean kokoinen polkupyörä lapsellesi.
Tarjoamme kattavan oppaan eri polkupyörien tuumakoista ja niiden soveltuvuudesta eri pituisille lapsille. Pohdimme myös muita tärkeitä tekijöitä, jotka on hyvä pitää mielessä pyörää valitessa.
Mittaa polkupyöräilevän lapsen pituus
Aivan ensimmäinen askel sopivankokoisen polkupyörän hankintaan on luonnollisesti selvittää polkupyöräilevän lapsen pituus. Lapset saattavat kasvaa nopeassakin ajassa useita senttejä, joten pituuden suhteen ei kannata luottaa edellisvuoden terveystarkatuksen tietoihin.
Vaikka lastenpyörien osalta sopiva koko onkin helpointa arvioida kokonaispituuden avulla, kannattaa huomioida myös jalkojen pituus ja muut vartalon mittasuhteet. Mikäli jalat ovat pitkät suhteessa muuhun vartaloon, saattaa parhaiten sopiva pyörä olla kokoa suurempi, kuin mitä kokonaispituus antaisi olettaa.
Toisaalta polkupyörissä on säädeltävät satulat ja ohjaustangot, joten pyörää voi jonkin verran mukauttaa vartalon mittasuhteiden mukaan myös säätämällä niitä.
Valitse sopiva tuumakoko polkupyörälle
Kun pituus tiedetään, tärkein valinta on katsoa pyörälle oikea koko. Polkupyörien koko ilmaistaan yleisimmin tuumina. Tällä viitataan pyöränrenkaan halkaisijaan.
Mikäli haluat ensin tarkistaa tämän hetkisen pyörän tuumakoon, voit tehdä sen helposti: tuumakoko lasketaan mittaamalla renkaan ulkohalkaisija, joka tarkoittaa vanteen ulkoreunan etäisyyttä toisesta reunasta toiseen.
Lastenpyörissä tuumakoot vaihtelevat 12 ja 24 tuuman välillä. Tästä luettelosta löydät eri tuumakoot sekä arviot pituuksista, joille tuumakoot sopivat parhaiten:
- 12 tuumaa: lapsen pituus noin 85–100 cm
- 14 tuumaa: lapsen pituus noin 95–110 cm
- 16 tuumaa: lapsen pituus noin 105–120 cm
- 18 tuumaa: lapsen pituus noin 115–130 cm
- 20 tuumaa: lapsen pituus noin 125–140 cm
- 22 tuumaa: lapsen pituus noin 135–150 cm
- 24 tuumaa: lapsen pituus noin 145–160 cm
Yli 160 cm pituisille lapsille sopii yleensä täysikokoinen aikuisten polkupyörä, joiden koot ovat yleisimmin 26 tuumaa tai 27,5 tuumaa.
Polkupyörien tuumakoot etenevät yleisesti kahden pykälän välein, kuten 20 tuumaa, 22 tuumaa, 24 tuumaa ja niin edelleen. On olemassa myös parittomia tuumakokoja, mutta ne ovat yleisempiä aikuisten pyörien kohdalla, kuten 27- ja 29-tuumaiset polkupyörät.
Lasten polkupyörät ja pyöränrunkojen koot
Polkupyörävalintaa suunniteltaessa myös rungon koko saattaa nousta puheenaiheeksi. Runkokoko määrittää, miten hyvin pyörä sopii ajajan kehon mittasuhteisiin, ja kuinka mukavan ja tehokkaan ajoasennon pyörä tarjoaa.
Rungon koko on kuitenkin vahvasti sidoksissa renkaiden kokoon. Suuremmat renkaat vaativat luonnollisesti suuremman rungon, kun taas pienemmät renkaat sopivat pienempiin runkoihin. Tämän takia runkokoko ei ole lasten pyörissä kovinkaan keskeinen tekijä, vaan lastenpyörien koosta puhuttaessa keskustelu kääntyykin useimmiten juuri renkaiden tuumakokoihin.
Tämän takia valinnassa kannattaa keskittyä ennemminkin renkaiden kokoon, ja varmistaa sen jälkeen testaamalla, että pyörän runko tarjoaa mukavan ajoasennon.
Säädä polkupyörän satula ja tanko lapselle sopivaksi
Kuten jo aiemmin todettiin, polkupyörissä voi useimmiten säätää sekä satulan että ohjaustangon korkeutta. Vaikka pyörän tuumakoko onkin tärkeää valita kerrasta oikein, satulan ja ohjaustangon säädöt tarjoavat mahdollisuuden hienosäätää pyörän kokoa jonkin verran.
Satulaa ja tankoa säätämällä voidaan varmistaa, että ajoasento on mahdollisimman mukava, ajajan mittasuhteille sopiva, sekä turvallinen. Entä mikä on turvallinen ajoasento? Pyörän satula tulisi säätää sellaiselle korkeudelle, että lapsi pystyy seisomaan molemmilla jaloilla maassa ilman satulasta irrottautumista. Tällä ehkäistään turhia tasapainon menetyksiä ja kaatumisia.
Satulaa ja tankoa säätämällä pyörän kokoa voi myös jonkin verran mukauttaa sitä mukaa, kun lapsi kasvaa pituutta. Määräänsä suurempaa säätöä satula tai ohjaustanko eivät kuitenkaan mahdollista.
Mitä muuta huomioida, kun valitsee polkupyörää lapselle?
Kun valitset polkupyörää lapsellesi, on tärkeää ottaa huomioon myös muita seikkoja kuin pelkkä koko. Yksi seikka on tietysti lapsen ikä ja kehitystaso. Lapsen ikä vaikuttaa pyörän koon lisäksi siihen, millainen pyörä sopii parhaiten. Pienemmille lapsille sopivat yleensä pyörät, joissa on apupyörä, kun taas vanhemmille lapsille voidaan valita pyörä ilman apupyöriä ja monipuolisemmilla ominaisuuksilla.
Myös pyörän paino kannattaa ottaa huomioon, sillä pyörien painot saattavat vaihdella eri mallien välillä. Kevyemmät runkomateriaalit tekevät pyörästä helpommin hallittavia, ja ne ovat sikäli hyviä valintoja lasten tarpeisiin. Kevyemmät runkomateriaalit saattavat kuitenkin nostaa pyörän hintaa.
Myös käyttötarkoitus kannattaa pitää mielessä. Mieti, mihin tarkoitukseen lapsi pääasiassa käyttää pyörää. Jos hän aikoo ajaa enimmäkseen asfaltilla tai tasaisilla pinnoilla, erilainen pyörä voi olla sopiva kuin maastossa tai polkuja ajaessa. Tärkeää on toki myös valita sellainen pyörä, joka vetoaa visuaalisesti lapsen mieltymyksiin ja mielenkiinnon kohteisiin: tämä voi innostaa lasta pyöräilemään enemmän!
Yhteenveto
Polkupyörän oikean koon valinta on tärkeää sekä lapsen turvallisuuden että hänen nautintonsa kannalta. Ennen lopullista päätöstä, mittaa ensin lapsesi pituus ja ota huomioon pyörän tuumakoko, satulan ja tangon korkeus sekä muut tärkeät seikat. Näin varmistat, että pyörä sopii lapsellesi täydellisesti, tarjoten mukavuutta ja hallittavuutta.
On myös kannattaavaa testata polkupyörää ennen ostopäätöstä. Testaaminen varmistaa oikean koon, mukavuuden ja sopivuuden lapselle. Näin vältetään virhehankinnat ja varmistetaan iloinen ja turvallinen pyöräilykokemus.
Tarvittaessa suosittelemme myös kääntymään ammattilaisen apuun täydellisen polkupyörän valinnassa! Mikäli kaipaat laajemmin tietoa lasten polkupyöräilystä, tutustu myös lasten polkupyöräoppaaseemme!