Makuupussit ja makuualustat

Retkeilyn kulmakiviin kuuluvat makuualusta ja makuupussi takaavat retkeilijälle pitkän vaelluspäivän jälkeen kaivattua lepoa ja lihasten palautumista. Oikeiden varusteiden valinnassa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä omaan käyttöön tai vuodenaikaan soveltumattomat yöpymisvarusteet voivat pahimmillaan pilata koko retken. Täten listasimmekin ostosvalintaasi helpottaakseen muutamia makuupussin ja makuualustan valintakriteereitä. Varmistamalla itsellesi laadukkaat yöpymisvälineet, pystyt keskittymään retkeilyn päätarkoitukseen eli nauttimaan kauniista luonnosta ja maisemista. Suuntaa siis retkiajankohdan lähentyessä vain lähimpään Halpa Halliisi tai tilaa verkkokaupan kautta valitsemasi varusteet helposti ja nopeasti!

Rajaa tuotteita
Rajaa tuotteita
Rajaukset
  1. Tyhjennä kaikki Tyhjennä kaikki
loader
Tarkastele Taulukkona Listana

Näkyvillä {{paging.pageOffset}}- {{paging.lastVisibleRecordNumber}} / {{paging.total}}

Sivu
Nouseva
  1. Loading....
    {{getFormattedData(product, 'brandi')}} {{getFormattedData(product, 'name')}}
    {{getFormattedData(product, 'stock_item.stock_label')}}
    Loppu varastosta
Emme löytäneet yhtään tuotetta.
Tarkastele Taulukkona Listana

Näkyvillä {{paging.pageOffset}}- {{paging.lastVisibleRecordNumber}} / {{paging.total}}

Sivu
Nouseva

Hyvä makuupussi on retkeilijän valtti

Monesti sattuman varassa hankitut retkiyöpymisen varusteet eivät palvele käyttäjäänsä haluamallaan tavalla. Miten sitten satunnainen retkeilijä tekee tilanteen tullen onnistuneen hankinnan? Aiheesta sen syvempää tietämystä sinun ei tarvitse hankkia, sillä me Halpa Hallilla autamme sinua!

Tuotteiden laaja kirjo voi saada aloittelevan tai jopa ihan satunnaisenkin retkeilijän helposti hämilleen. Makuupussien valikoima ei nimittäin jakaudu pelkästään käyttäjän pituuden mukaan aikuisten ja lasten makuupusseihin, vaan retkiajankohdan vuodenaika ja ilmastotyyppi vaikuttavat tuotteen ominaisuuksiin. Satunnainen retkeilijä pärjää oivasti yhdellä makuupussilla vuodesta toiseen, mikäli vain retkiajankohdat osuvat aina samaan vuodenaikaan. Retki-intoilija taas voi joutua tekemään kompromissin, ja päätyä vaihtelemaan kahden yöpymisvarusteen välillä riippuen retken sääolosuhteista.

Makuupussit jaetaan karkeasti kolmeen ryhmään lämpötilan mukaan: kesä-, talvi- ja kolmen vuodenajan makuupusseihin. Kesämakuupussin käyttö kohdistuu erityisesti loppukeväästä alkusyksyyn kattaen kaksi vuodenaikaa, kun taas kolmen vuodenajan makuupussi pidentää käyttöajankohtaansa keväästä syksyyn, ja leutoihin talvipakkasiin. Ympärivuotiseen käyttöön suositellaan vahvasti talvimakuupussia, mikäli vain kesän sääolosuhteet pysyvät viileinä. 

Makuupussin lämpötilamerkinnät käytön tukena

Käyttötarkoituksen ja makuupussien vertailemisen helpottamiseksi on Euroopassa kehitetty "Mukavan käytön lämpötilastandardi EN 13537". Tämä asteikko antaa viitteellisiä tietoja tuotteesta, kuten missä lämpötilassa makuupussissa on mukava nukkua, mikä on sen käytön suositeltu alin lämpötila ja kuinka kylmässä sitä voidaan käyttää selviytyäkseen. Lämpötilastandardi olettaa 25-vuotiaan keskivertomiehen olevan 173cm pitkä ja 73kg painava. Saman ikäiselle naiselle nämä lukemat ovat 160cm ja 60kg.

-       Comfort: lämpötila, jossa keskivertonainen nukkuu yönsä mukavasti. Tämä on suositeltu lukema seurattavaksi varsinkin naisille, aloitteleville retkeilijöille tai helposti paleleville.

-       Limit: lämpötila, jossa keskivertomies nukkuu yönsä ilman kylmyyden tunnetta. Tämän luokituksen viitteellisiä lukemia seuraavat etenkin kokeneet retkeilijät tai henkilöt, jotka eivät helposti palele.

-       Extreme: alin lämpötila, jossa selviää yön yli kärsimättä hypotermiasta. Tätä arvoa ei suositella seurattavan, kun varusteita hankitaan normaaliin retkikäyttöön.

On hyvä muistaa, että jokainen ihminen kokee kylmyyden eri tavoin ja annettuja lukemia on suositeltavaa heijastaa aina omiin tarpeisiin. EN 13537 -standardin rajalämpötilojen lukemissa on huomioitu, että retkeilijällä on käytössään asianmukainen makuualusta ja makuupussia käytetään oikeaoppisesti ohjeiden mukaan. 

Paras makuualusta pitää kylmyyden poissa

Harva ihminen pärjää pelkällä makuupussilla yöpyessään ulkona. Selän alle laitettavan pehmusteen lisäksi makuualustan käyttötarkoitus on suojata käyttäjäänsä maasta hohkaavalta kylmyydeltä. Moni aloitteleva retkeilijä ei tätä ymmärrä huomioida, ja saattaa tiedonpuutteen takia viettää ensimmäisen retkiyönsä kohmeessa. Muistathan siis panostaa ennen retkeäsi yhtälailla makuualustan kuin makuupussinkin hankintaan. Halpa Hallin valikoimasta haet ripeästi kaikki retkeilyyn tarvittavat yöpymisvarusteet jokaiseen sääolosuhteeseen. Tilaa tarvittavat varusteet siis jo tänään ja valmistaudu nauttimaan retkiöistä!

Huomioithan ennen lopullista hankintaasi, että makuualustoja on olemassa kahdenlaisia: ilmatäytteisiä ja solumuovisia. Ero näiden kahden välillä on ilmeinen: toinen on selkeästi paksumpi ja pehmeämpi, toinen käyttöä kestävä, melkeinpä jopa ikuinen retkivaruste. 

Ilmatäytteinen makuualusta kaikkiin vuodeaikoihin

Ilmatäytteiset makuualustat ovat suositumpia kuin solumuoviset, eikä ihme - sängyn kaltaista mukavuutta tuova alusta soveltuu jokaiseen keliin sen hyvän eristävyytensä vuoksi. Pieneen tilaan mahtuva alusta täytetään ilmalla retkikohteeseen saavuttaessa, tyhjennetään lepohetken loputtua ja taitetaan kasaan matkan jatkuessa. Ilmatäytteinen makuualusta onkin retkeilijälle tarpeellinen välttämättömyys - retkeilet sitten kävellen, pyörällä, kajakilla tai vaikka moottoripyörällä, mahtuu varmasti taitettava makuualusta mukaasi. Huomioithan aina alustaa täyttäessä, että käytät puhaltamisen sijaan kunnon pumppua. Makuualustan eristävyys nimittäin kärsii, kun puhallettaessa ilmaan pääsee kosteutta. Lisäksi täyteen pumpatussa alustassa ilma pysyy paremmin yön yli. Mikäli kaipaat helpoutta ja nopeutta, suosittelemme harkitsemaan itsestääntäyttyvää makuualustaa.

Kestävä, kevyt ja luotettava solumuovinen makuualusta

Monikäyttöinen solumuovialusta sopii retkeilyn jokaiseen vuodenaikaan. Etenkin talviretkeilyssä käytettyä ohutta solumuovialustaa voidaan hyödyntää pääkäyttötarkoituksensa lisäksi mm. istuinalustana. Solumuovinen makuualusta paritettuna ilmatäytettyyn alustaan tuo turvaa ja lisäeristystä, sillä pelkkä ilmatäytetty alusta on puhjetessaan hyödytön vasten kylmää maata. Solumuovinen alusta vie hieman enemmän tilaa ilmatäytetyn rinnalla, mutta se on kätevä kantaa esimerkiksi rinkan läpän päällä.

Hanki hyvissä ajoin kaikki tarvittavat varusteet ja testaa retkiajankohdan lähentyessä, että ne varmasti mahtuvat mukaan. Halpa Hallin laajasta valikoimasta tilaat näppärästi kaiken yhdellä kertaa, jotta voit keskittyä itse retken suunnitteluun ja fiilistelyyn. Tutustu makuupussien ja makuualustojemme valikoimaan ja innostu tähtitaivaan alla yöpymisestä!

HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä