Teltat ja retkiriippumatot

Telttailu on loistava tapa nauttia luonnosta ja rentoutua. Retkeilet sitten yksin, ystävien tai perheen kanssa, on jonkinlainen suoja välttämätön ulkona yöpymiseen. Perinteiset sateelta ja tuulelta suojassa pitävät teltat tarjoavat retkeilijöille turvaa, sekä hyvät olosuhteet yöpymiseen. Totutusta retkimajoituksesta poikkeava retkiriippumatto on noussut varsinkin yksin retkeilevien suosioon lämpimien sääolosuhteiden koittaessa, eikä ihme - tämä mukavuutta tuova tilaihme on helppo asentaa ja kevyt kantaa. Mikäli vielä etsit retkellesi sopivaa telttaa tai riippumattoa hyttysverkolla, suuntaa Halpa Hallin puoleen niin me autamme sinua! Valikoimastamme löydät oikeanlaiset retkivälineet jokaiselle sääolosuhteelle ja tarpeelle.

Rajaa tuotteita
Rajaa tuotteita
Rajaukset
  1. Tyhjennä kaikki Tyhjennä kaikki
loader
Tarkastele Taulukkona Listana

Näkyvillä {{paging.pageOffset}}- {{paging.lastVisibleRecordNumber}} / {{paging.total}}

Sivu
Nouseva
  1. Loading....
    {{getFormattedData(product, 'brandi')}} {{getFormattedData(product, 'name')}}
    {{getFormattedData(product, 'stock_item.stock_label')}}
    Loppu varastosta
Emme löytäneet yhtään tuotetta.
Tarkastele Taulukkona Listana

Näkyvillä {{paging.pageOffset}}- {{paging.lastVisibleRecordNumber}} / {{paging.total}}

Sivu
Nouseva

Retkiteltta mahdollistaa edullisen majoituspaikan luonnossa

Teltat ovat kätevä tapa säästää retkikuluissa ja tehdä tuttavuutta luonnon kanssa. Polun varrella sijaitsevat autiotuvat ja laavut tarjoavat kätevää suojaa retkeilijöille, jotka tahtovat matkustaa kevyin kantamin. Turvautuessa kuitenkin näihin majoitussuojiin, voi stressi vallata mielen herkästi. Jatkuva pohdinta siitä, minne suunnata ja majoittua yön tullen, voi pilata rennoksi suunnitellun vaelluksen. Hyvä teltta tarjoaa käyttäjälleen perustarkoituksensa lisäksi myös mahdollisuuden yöpymispaikan valintaan. Voit siis pysähtyä lepäämään silloin kun siltä tuntuu, ja pystyttää leirimajoituksesi valitulle alueelle. Huomioithan kuitenkin ennen lopullisen paikan valintaa, että maa-alueella ei ole voimassa erityisiä oleskelukieltoja.

Teltat jakautuvat kahteen päämalliin, joiden suunnittelussa on painotettu eri sää- ja maasto-olosuhteita. Itsestään pystyssä pysyvät kupoliteltat pystytetään yleensä tasaiseen maastoon, kuten hiekalle tai kivelle. Tämä perinteiseksi teltaksi mielletty malli on helposti koottava, mutta mekanisminsa vuoksi hieman painavempi kantaa kuin tunneliteltta. Toisena vaihtoehtona ovat tunneliteltat, jotka kestävät parhaiten tuulisia olosuhteita, sillä niiden tukevuus varmistetaan maahan kiinnitettävillä naruilla. Tämä kevyt teltta antaa parhaan mahdollisen tuulisuojan silloin, kun se on asetettu tuulen suuntaan.

Mikäli toivot vaellusteltaltasi vahvaa vedenpitävyyttä, pidä valikoimaa selatessasi silmällä tuotteiden vesipilariarvoja. Tämä arvo kertoo millimetreinä miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää. 1500mm on esimerkiksi vesipilariarvona rankkasateen raja. Hyvä vedenkestävyys ja hengittävyys eivät aina kulje käsi kädessä, joten teltan käyttötarkoitusta on syytä heijastaa vesipilarilukemiin. Varsinkin lämpimissä kesäolosuhteissa arvostetaan kevyempää telttaa, jonka vesipilariarvot ovat matalempia. Mikäli valitsemasi teltta täyttää kaikki muut vaatimuksesi paitsi vedenkestävyyden, harkitse tarppia. Tämä teltan sadesuoja on kätevä suojapeite ja toimiva katos, jolla pidät teltan varmasti kuivana. Tarppia voidaan hyödyntää katoksen lisäksi myös kuivana työskentelytilana tai varusteiden suojana. Naruilla pingoitettava tarppi tuo retkeilyyn kaivattua lisämukavuutta, eikä se vie repusta suurta tilaakaan.  

Kevyt kupoliteltta on hyödynnettävissä moneen ympäristöön

Tämä ihmisten keskuudessa yleisemmin tunnettu telttamuoto muodostuu risteävistä tukikaarista, jotka pitävät suojan muodossaan. Kevyen kupoliteltan etuuksia onkin sen helppokäyttöisyys: asennus tapahtuu nopeasti ja mille tahansa maastolle. Vaikka teltan tiedetäänkin olevan itsestäänseisova, suositellaan sen kiinnittämistä silti vahvasti. Näin turvataan, ettei esimerkiksi tuuli pääse liikuttelemaan suojaa. Maastoissa, joissa kiiloja ei voi käyttää, voi teltan narut kiinnittää esimerkiksi kiviin tai puihin.

Mieltymyksiä retkimajoituksista on monia: osa retkeilijöistä nauttii omasta rauhasta, toiset hakeutuvat leirintäalueille muiden retkeilijöiden seuraan ja lapsiperheet varsinkin voivat lastensa mieliksi leiriytyä ihan vain omalle takapihalle tai mökin rantaan. Hyvä kupoliteltta mukautuu näihin kaikkiin ympäristöihin ja parhaimmillaan kestää vuodesta toiseen. Nykyisin valikoimista voi löytää jopa malleja, jotka ovat suunniteltu erityisesti leirintä- ja festivaalialuekäyttöön. Ominaisuuksiensa puolesta nämä festariteltat tai campingteltat eivät ole suunniteltu vaelluskäyttöön, vaan keskittyvät vahvemmin mukavuuteen.  

Tunneliteltta pitkien vaellusten tukena

Tosiretkeilijän valinta kohdistuu useinmiten tunneliteltan puoleen sen ollessa kevyempi kantaa ja tukevampi maastossa useiden kiinnityspisteiden myötä. Pitkille retkille tätä ideaalia majoituspaikkaa on valittavissa kahdessa mallissa: absidilla ja ilman. Absidi, eli teltan etutila ja ns. eteinen tekee retkeilystä miellyttävämpää huonoimmillakin keleillä, sillä se estää lian, veden tai lumen kulkeutumisen makuutilaan. Absidi jakaa retkeilijöiden mielipiteitä, sillä osaltaan se on kätevä tila vaihtaa vaatteita ja säilöä varusteita, mutta tuo kantamuksena lisäpainoa tavallisen teltan rinnalla.

Retkiriippumatto vai teltta?

Retkiriippumatot ovat nostaneet suosiotaan retkivarusteissa viime vuosina huomattavasti. Mukavuudeltaan parhaaksi retkeilymajoitustavaksi nimetty retkiriippumatto ihastuttaa monia, mutta ei aivan yllä ominaisuuksiltaan teltan tasolle. Miksi sitten tätä riippumattoa hehkutetaan retkeilyssä niin paljon?

-       Riippumatto hyttysverkolla vie vähemmän tilaa repussa kuin yhden hengen teltta

-       Parempaa nukkumismukavuutta ei saa muilla majoitusvaihtoehdoilla

-       Riippumatto mahdollistaa ympäristön paremman tarkkailun

-       Retkiriippumatossa säilyy tarvittava ilmankierto, eikä esimerkiksi oma hengitys aiheuta lisäkosteutta samalla tavalla kuin teltassa

-       Halutessaan yötä pystyy fiilistelemään kirkkaan tähtitaivaan alla helposti

Riippumatto ei kuitenkaan sovellu kaikenlaiseen retkeilyyn tai sääolosuhteisiin, sillä majoitukseltaan se on muita vaihtoehtoja kylmempi. Lisäksi leirin pystyttäminen hyttysverkollisella riippumatolla käy aluksi hieman hitaammin harjoittelunpuutteen takia. Tätä varten on myös syytä opetella tarvittavat ja käytännölliset solmut, jottei makuupaikka pääse löystymään vaarantaen retkeilijän turvallisuuden. 

Pitkäikäisen teltan ja retkiriippumaton valinta 

Telttailu mielletään yleensä erä- tai vaellusmatkaksi, vaikka niiden käyttö ulottuu paljon muuhunkin. Telttaa ja riippumattoa voidaan hyödyntää monipuolisesti eri leirintäalueilla, festareilla, mökillä tai vaikka ihan omalla kotipihalla pienten lasten kanssa.

Valintaasi tulisikin aina vaikuttaa retkikohteesi ajankohta ja sääolosuhteet. Näiden lisäksi  ominaisuuksista olisi syytä huomioida lisäksi koko - suuruus tuo aina mukanaan lisäpainoa. Älä siis turhaan valitse itsellesi neljän hengen perhetelttaa, mikäli tiedät tekeväsi vaellusretkesi aina yksin. Jos liika läheisyys ahdistaa sinua nukkuessa, suosittelemme valitsemaan yhden koon isomman teltan kuin mitä retkeilijöitä seurueessa on. Eli kahden hengen teltan sijasta voit lisämukavuuden vuoksi jakaa kolmen hengen teltan kaverisi tai puolisosi kanssa. Tutustu rauhassa Halpa Hallin valikoimaan ja tilaa tarvitsemasi varusteet kätevästi yhdestä paikasta. Tarkoin harkitusta ostosta ja onnistuneesta valinnasta nautit useita retkikertoja.

HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä