Bokashi kompostori - keittiöjätteen pelastus

Bokashi kompostori - keittiöjätteen pelastus

BioProffan kompostoinnista supermultaa puutarhaan

BioProffa Bokashi keittiökompostorin avulla muutat kodin biojätteet ravinteikkaaksi esikompostointimateriaaliksi ja jatkokäsittelyn jälkeen supermullaksi. Kompostointi on ekologinen tapa hävittää maatuvat keittiöjätteet. Keittiökompostori sopii kodin sisätiloihin, parvekkeelle tai vaikkapa mökille!

- Suomessa bokashi keittiökompostorit ovat yleistyneet viimeisten vuosien aikana. Ulkomailla ollaan jo pidemmällä, mutta Suomessakin keittiökompostoinnin trendi on kasvussa ja käyttö normalisoitumassa samalla tavoin kuin pihakompostoreiden yleistyminen aikanaan, kertoo maahantuoja Esbaun myyntipäällikkö Hanna Seppäläinen.

BioProffa hapattaa jätteet

Bokashirouheen avulla komposti hapattaa keittiön biojätteen BioProffan keittiökompostorissa, ilmatiiviissä astiassa. Hapatus tapahtuu sekoittamalla biojätteen joukkoon Bokashirouhetta, joka sisältää maaperälle tärkeitä mikrobeja, hiivoja ja maitohappobakteereja. Kun biojäte on hapattunut eli fermentoitunut kaksi viikkoa, orgaaninen materiaali on säilyttänyt kaikki tärkeät ravintoaineet, mitkä mätänemisprosessissa tuhoutuisivat. Fermentoitumisen lopputuloksena saadaan ensiluokkaista ja laadukasta esikompostointimateriaalia, josta saadaan jatkokäsittelyllä supermultaa sekä ravintorikasta fermentaationestettä.

Kenelle keittiökompostointi soveltuu?

Bokashi kompostoreita löytyy eniten omakoti- ja rivitaloasukkailta, sillä heillä on käyttöä bokashiprosessissa muodostuvalle mullalle, mutta bokashointi sopii kaikille.
- Se vähentää pois heitettävän jätteen määrää, joten kerrostaloasukkaidenkaan ei tarvitse päivittäin viedä jätteitä keräysastiaan. Bokashoinnin lopputuotteena saadaan niin hyvää ravinnerikasta multaa, jota ei rahallakaan saa kaupasta, Seppäläinen lisää.


Fermentoitumisen sivutuotteina saatava bokashineste sopii kodin ja puutarhan kasvien luonnonmukaiseen lannoittamiseen. Laimennussuhde 1:200. Laimentamattoman nesteen mikrobit puhdistavat myös kodin putkistot. Neste on helppo ottaa talteen kompostorissa olevasta hanasta. Neste kannattaa käyttää mahdollisimman pian, että mikrobit toimivat mahdollisimman tehokkaasti. Keittiökompostorista saatava hapattunut orgaaninen jäte voidaan sekoittaa esimerkiksi kompostoriin tai multaannuttaa isossa saavissa vanhan mullan kera.

Bokashi kompostointi - tehokasta hyötykäyttöä

Seppäläinen kannustaa kompostoinnin aloittamiseen. Kun keittiöjäte bokashoidaan, siitä ei juurikaan muodostu metaaneja ja muita kasvihuonepäästöjä. Lisäksi jätteiden määrä vähenee kun kaikki mahdollinen otetaan tehokkaasti kiertoon ja hyötykäyttöön.

Seppäläinen näkee tärkeänä myös esimerkin tuleville sukupolville. BioProffa kokemuksia kannattaa jakaa eteenpäin.
- Kun vanhemmat kompostoivat keittiöjätteet, innostuvat siitä myös lapset, oppien samalla luonnon ikuisen kiertokulun.

Haisevatko keittiössä säilytettävät kompostijätteet?

Ei juurikaan! Massa tuoksuu miedon happamalle kantta avattaessa, mutta tiiviin kannen johdosta ei huoneistoon tule hajuja. Hajua kontrolloidaan mikrobien avulla. Mikrobien avulla biojätteet hapattuvat, eivät mätäne. BioProffa keittiökompostorit ovat myös huoltovapaita. Tarvittaessa astia huuhdellaan vedellä tai puhdistamiseen käytetään mikrobiliuoksia.

Bokashi kompostori


Tutustu BioProffa keittiökompostorivalikoimaan.

HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä