Energiatehokas myymälä on iso ekoteko

Näkymät
Energiatehokas myymälä on iso ekoteko

Energiatehokas myymälä on iso ekoteko

Ovelliset kylmäkalusteet, pienen lämmityspotentiaalin (GWP) omaavien kylmäaineiden käyttö, led-valaistus, nykyaikaiset lämmitys- ja jäähdytysratkaisut sekä aurinkovoimalat. Siinä keinoja, joilla HalpaHalli parantaa myymälöidensä energiatehokkuutta.

Kuvassa Parkanon HalpaHallin uusia kylmäkalusteita.


Tällä hetkellä HalpaHalli muun muassa uudistaa myymälöidensä kylmälaitteita. Sen lisäksi että uudet kylmälaitteet ovat energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä, ovelliset kylmäkalusteet tekevät myymälöistä miellyttävämpiä asioida.

Viimeksi kylmälaitteet on uusittu Alajärven, Parkanon ja Nivalan HalpaHalleissa, ja seuraavina ovat vuorossa Kauhava, Pori, Kauhajoki ja Haapajärvi. Tulokset ovat lupaavia.
- Alajärvellä paransimme energiatehokkuutta lisäksi lämpöpumpuilla, jotka asennettiin olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle. Siellä sähkönkulutus on laskenut pitkällä aikavälillä noin 27 prosenttia. Ensi tiedot Parkanosta kertovat lähes 35 prosentin laskusta kuukausitasolla, ja Nivalassa arvioimme pääsevämme sähkönkulutuksen laskussa 20-30 prosentin tasoon. Pyhäjärvellä teimme osittaisen uudistuksen uusimalla pakastinlaitteet, ja sielläkin myymälän kokonaissähkönkulutus pieneni 16 prosenttia, kertoo HalpaHallin kiinteistöpäällikkö Joonas Kontio.

Olennainen osa energiatehokkaita myymälöitä on led-valaistus. Kun Alahärmän HalpaHallissa myymälävalaistuksessa siirryttiin led-aikakauteen, koko myymälän sähköenergian kulutus laski yli 22 prosenttia. Samalla myymälän laitteita optimoitiin energiatehokkaammiksi, mikä vähensi kaukolämmön kulutusta 50 prosenttia.
Joonas Kontio laskee, että Alahärmässä, Alajärvellä ja Pyhäjärvellä tehtyjen toimenpiteiden ansiosta vuositasolla kokonaispäästöt laskivat ketjutasolla 78 000 kiloa CO2-ekv.
- Energiatehokkuus koostuu monesta osatekijästä. Energiatehokkuuden parantaminen on entistäkin tärkeämpää nyt, kun energian hinta on noussut voimakkaasti, hän painottaa.

HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä