Salaatit sopivat sopivat erinomaisesti kesäjuhliin mutta myös arkiruoan lisukkeiksi. Juhannuspöydän muiden herkkujen seuraksi sopii mehukas Apetina-kurkku-melonisalaatti, raikas mansikkainen salaatti sekä ruokaisa perunasalaatti.
Mehukas Apetina-kurkku-melonisalaatti
Kuori ja paloittele kurkku. Halkaise meloni neljään osaan, irrota veitsellä hedelmäliha ja paloittele se. Laita ainekset kulhoon ja lisää juusto liemineen.
Purista kulhoon sitruunan mehu. Lisää karkeasti veitsellä hienonnettu rakuuna. Sekoita ja tarjoa tuoreen leivän kanssa.
Perunasalaatti
Aloita valmistamaan perunasalaatti kiehauttamalla ensin vesi ja suola kattilassa. Lisää perunat ja keitä matalalla lämmöllä kannen alla noin 12 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Kuori perunat ja anna niiden jäähtyä.
Käsittele sipulit ja kurkku. Huuhtele kevätsipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Hienonna ruohosipuli. Siirrä sipulit tarjoilukulhoon. Huuhtele kurkku ja leikkaa kuutioiksi, kaada kurkkukuutiot kulhoon.
Sekoita pienemmässä astiassa jogurtti, 1 dl vettä ja sinappi tasaiseksi kastikkeeksi.
Leikkaa perunat kuutioiksi ja siirrä tarjoilukulhoon. Lisää mukaan kastike ja sekoita varoivaisesti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Siirrä perunasalaatti peitettynä jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi.
Tarkista perunasalaatin maku ja tarjoile lisukkeena tai esim. grilliruoan kanssa.
Mansikkainen salaatti
Huuhtele rucolat sekä pinaatin lehdet ja valuta välikössä.
Perkaa mansikat ja viipaloi ne kahtia. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa ne kahtia. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi.
Kerrostele rucola, pinaatti, herneet, tomaatit, mansikat ja kevätsipuli suureen salaattikulhoon.
Lisää juustokuutiot salaatin päälle.
Kun mansikkainen salaatti on valmis, siirry kastikkeen valmistukseen. Sekoita öljy, etikka, sitruunamehu, sinappi ja mausteet yhteen. Tarkista maku.
Kaada lopuksi kastike salaatin joukkoon.
Tarjoile mansikkainen salaatti grilliruoan tai tuoreen leivän kera.