Arla juustolautanen

Arla juustolautanen 

Juustolautanen on mainio tarjottava illanistujaisiin tai jälkiruokapöytään. Se ei vaadi varsinaista valmistamista, mutta on taattu pöydän kuningas. Kypsä, huoneenlämpöinen homejuusto, pala leipää ja sopiva juoma. Niin hyvää ja niin helppoa! Päärynächutney sopii erinomaisesti juustolautaseen ja se saa jouluista makua inkivääristä ja mausteneilikasta. Rusinat ja saksanpähkinät tuovat sille mukavaa rakennetta.

Päärynächutney ohje: 

  • Kuori ja poista päärynöistä karat. Leikkaa päärynät pieniksi paloiksi.
  • Kuori ja hienonna sipuli.
  • Laita kaikki ainekset saksanpähkinöitä lukuunottamatta kattilaan. Hauduta seosta miedolla lämmöllä ilman kantta noin 1.5 tuntia kunnes se sakenee ja muuttuu paksummaksi.
  • Kääntele chutneyn joukkoon pähkinät ja mausta lopuksi suolalla.
  • Anna jäähtyä ja tarjoile Castello White valkohomejuuston kanssa.

Vinkkejä juustolautasen kokoamiseen

1. Juustojen valinta
Kun valitset juustoja, ajattele väriä, muotoa ja koostumusta. On olemassa paljon erilaisia juustoja: kermajuustoja, kovia juustoja ja homejuustoja, miedosta brie-juustosta vahvempaan sinihomejuustoon. Kannattaa tarjoilla vähintään 3-5 erilaista juustoa ja valita yksi juusto jokaisesta eri juustotyypistä. Valitse aina yksi miedompi juusto siltä varalta, että vieraasi eivät ole yhtä kokeilunhaluisia kuin sinä!

2. Juuston määrä
Arvioi määrät oikein. Lämpimän ruoan jälkeen voit varata noin 150g juustoa henkeä kohden. Jos tarjolla on pelkkä juustolautanen, voit tuplata juustomäärän noin 200-300 grammaan per henkilö.

3. Juustolautasen stailaus
Ole luova, kun asettelet juustoja tarjottimelle. Käytä kiinnostavia pintoja, kuten puista leikkuulautaa, karkeita laattoja tai tummaa astiaa, joka toimii kontrastina juustojen vaaleisiin väreihin. Asettele juustot esimerkiksi järjestyksessä miedoimmasta vahvimpaan.

4. Kuinka leikkaat juustosi 
Keltaiset ja kovat juustot voidaan leikata kolmioiksi, tikuiksi tai kuutioiksi. Brie leikataan kiiloiksi, sinihomejuusto voidaan leikata kolmioiksi tai kiiloiksi riippuen juuston muodosta. Hyvä leikkaamista helpottava keino on veitsen lämmittäminen kuumassa vedessä ennen sinihomejuuston leikkaamista. Veitsi liukuu kevyesti juuston lävitse ja leikkaa siististi. Huuhtele veitsenterä joka viillon jälkeen. Lisää jokaiselle juustolle oma veitsi tai juustoleikkuri, jotta maut eivät sekoitu.

5. Tarjoilulämpötila
Ota juustot kylmästä noin tunti ennen tarjoilua. Silloin se maistuu parhaimmalta. Kun juusto lämpenee hieman, sen täyteläinen koostumus korostuu ja maku voimistuu.

6. Lisukkeet juustojen seuraksi
Juustolautasen lisukkeeksi sopivat esimerkiksi erilaiset hillot, viikunat ja muut hedelmät, pähkinät ja mantelit. Myös erilaiset kovat keksit sopivat erinomaisesti juustojen seuraksi.
Lisäksi kannattaa tarjota erilaisia leipiä: pehmeää, kuohkeaa, kovaa, makeaa, hapanta, maustettua, tummaa ja vaaleaa. Parhaat yhdistelmät löydät kokeilemalla!
Joulun aikaan homejuuston kaveriksi käyvät ihanasti myös piparkakut - suolaisen ja makean yhdistelmä on vastustamaton.


HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä

Päärynächutney ainekset

3kpl Pehmeää päärynää
1kpl Sipuli
1/2 Appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1/2 Sitruunan raastettu kuori ja mehu
1dl

Sokeria

1,5dl Keltaisia rusinoita
3rkl Omenaviinietikkaa
1/2tl Jauhettua mausteneilikkaa
ripaus Inkivääriä
1/2dl Karkeaksi rouhittuaja saksanpähkinöitä
  Castello Creamy White valkohomejuustoa

 

Kokeile myös

 

Valio Mökkikakku

Lue
 

Atria Kassleria ja grillattua kurkkua

Lue
 

Arla grillattu perunasalaatti

Lue
HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä