Huuhtele ruodoton filee tarvittaessa kylmällä vedellä ja pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Poista tarvittaessa jäljelle jääneet ruodot.
Valmista makusuola mittaamalla kaikki ainekset mortteliin tilliä lukuun ottamatta. Hiero aineksia keskenään, kunnes merisuola on hajonnut hieman pienemmiksi rakeiksi. Lisää lopuksi joukkoon hienonnettu tilli.
Levitä puolet makusuolasta leivinpaperin päälle ja nosta lohifilee nahkapuoli alaspäin. Lisää loput makusuolasta lohifileen pinnalle. Kääri lohifilee tiukkaan pakettiin leivinpaperin sisään. Voit nostaa fileen isoon pakastepussiin tai käyttää ympärillä alumiinifoliota. Nosta hyvin paketoitu lohifilee esimerkiksi tarjottimelle ja sitten jääkaappiin. Käännä paketoitu lohifilee ylösalaisin 12 tunnin kuluttua ja anna maustua vielä toiset 12 tuntia.
Ota graavattu lohifilee jääkaapista ja pyyhi se tarvittaessa kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa fileestä terävällä veitsellä viistosti ohuita siivuja. Ripottele halutessasi päälle vielä tuoretta silputtua tilliä.
Valmista kastike sekoittamalla kulhossa sinappi, sitruunamehu, sokeri, suola ja rypsiöljy. Raasta joukkoon sitruunankuori ja lisää hienonnettu tilli.
0,8 - 1 kg | lohifilee |
Makusuola: | |
3 rkl | merisuolaa |
1 tl | sokeria |
1 | sitruunankuori raastettuna |
1/8 tl | valkopippuria |
2 rkl | hienonnettua tilliä |
Sitruuna-tillikastike: | |
1 dl | sinappia |
3 rkl | sitruunamehua |
3 rkl | sokeria |
½ tl | suolaa |
2 dl | rypsiöljyä |
1 | sitruunankuori raastettuna |
1-2 rkl | hienonnettua tilliä |