Kirkasvalolampun käyttö lievittää kaamosoireita

Kirkasvalolampun käyttö lievittää kaamosoireita

Valtaosa ihmisistä kokee luonnonvalon vähetessä mielialan ja käyttäytymisen muutoksia. Oireet nimetään usein kaamosoireiksi tai kaamosväsymykseksi. Kirkasvalolampun tuottama valo mukailee luonnonvaloa ja helpottaa heräämistä aamulla.

Iltojen pimentyessä syksyinen maa on tumma, lumeton ja tippuneet puiden lehdet vähentävät valon leviämistä taivaalle. Ennen ensilumen tuloa pimeys aiheuttaa monelle valon puutteesta johtuvaa oireilua. Kirkasvalolampun käytön aloittaminen on tuonut monelle avun pimeyden aiheuttamiin oireisiin.

Pimeimpään vuodenaikaan päivän valoisat hetket vietetään usein koulussa ja töissä, eikä luonnonvalosta päästä nauttimaan ulos. Kirkasvalo mukailee kirkkaudeltaan auringonvaloa ja kertoo keholle, että on aika herätä.

 

Kirkasvalolamppu käyttöön heti syksyllä

Luonnonvalon puutteen aiheuttamiin oireisiin kuuluvat muun muassa energian puute, väsymys, ruokahalun kasvu ja painon nousu. Pitkät yöunet eivät virkistä ja väsymystä ilmenee pitkin päivää. Kirkasvalolampun käytöstä on havaittu positiivisia vaikutuksia näiden oireiden lievittämiseen.

Oireet alkavat yleensä syys-marraskuun aikana, ovat voimakkaimmillaan marraskuusta tammikuuhun ja lievittyvät helmi-maaliskuussa. Kirkasvalolamppu kannattaa hankkia hyvissä ajoin, jotta se saadaan käyttöön heti kaamosoireiden alettua. Pimeimmän syksyn aikana kirkasvalolampun hyödyt korostuvat.

 

Kirkasvalolampun hyödyt

Kirkasvalolampun käyttö lievittää väsymystä

Valtaosalle kirkasvalolamppujen käytöstä on hyötyä talvikuukausien väsymyksen torjumiseen.

Kirkasvalolampun käytön vaikutukset eivät näy välittömästi, mutta jo viikon hoitojakson jälkeen moni havaitsee positiivisia vaikutuksia. Oireiden ilmettyä kirkasvalohoitoa kannattaa jatkaa päivittäin vähintään 2-4 viikkoa. Kirkasvalolamppua voi kuitenkin huoletta käyttää syyskuusta maaliskuuhun vähintään viitenä aamuna viikossa positiivisten vaikutusten saamiseksi.

Kirkasvalohoidon lisäksi säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat kaamosoireiden torjumisessa. Jos valohoito yhdistetään säännölliseen liikuntaan, positiivisia hoitotuloksia saadaan jo 2-3 hoitokerralla viikossa.

 

Vinkit kirkasvalolampun käyttöön:

 • Kirkasvalohoito kannattaa aloittaa heti heräämisen jälkeen. Valohoito on tehokkainta aamuisin klo 5.30-9.00 välillä.
 • Vietä päivittäin kirkasvalolampun äärellä aikaa noin 30-60 minuuttia.
 • Kirkasvalon suositeltu luksiarvo on 2 500 – 10 000 luksia.
 • Pidä silmät avoimena kirkasvalolampun äärellä.
 • Pidä etäisyys laitteeseen riittävän lyhyenä, suositeltu etäisyys riippuu valon voimakkuudesta.
 • Katsetta ei kannata kohdistaa suoraan kirkasvalolamppuun, jotta silmät eivät ärsyynny.
 • Jos nukut päiväunet työpäivän jälkeen, kannattaa kirkasvalohoitoa hyödyntää myös päiväunilta heräämiseen.

 

Paras kirkasvalolamppu – mitä tulee huomioida valaisinta valittaessa?

Kirkasvalolampun voi sijoittaa esimerkiksi keittiöön


1. Millaiseen tilaan kirkasvalolamppu halutaan sijoittaa?

Kirkasvalolampun hankintaa suunnitellessa kannattaa ensimmäisenä miettiä, millaiseen tilaan valaisin halutaan sijoittaa.

 • Aamiaispöydän ääressä toimii hyvin esimerkiksi pöytämalli tai seinään kiinnitettävä kirkasvalolamppu. Kattovalaisin toimii tyylikkäänä valaisimena keittiön pöydän päällä ja aamuisin se voidaan muuntaa kirkasvalohoitolaitteeksi.
 • Makuhuoneen yöpöydälle kannattaa hankkia pöydälle sijoitettava malli, jos kirkasvalohoidon haluaa aloittaa heti vuoteessa heräämisen jälkeen.
 • Valikoimasta löytyy myös työpöydälle sijoitettavia kirkasvalolaitteita, joita voi himmentimen ansiosta käyttää kirkasvalolaitteena tai normaalina työvalona.
 • Lattiamalliset kirkasvalolamput voi sijoittaa esimerkiksi olohuoneen sohvan viereen, jos kirkasvalohoidon haluaa aloittaa aamulla vaikkapa televisiota katsellessa.

2. Kuinka tehokkaan kirkasvalolampun valitsen?

Päätettyäsi millaiseen tilaan kirkasvalolamppu sijoitetaan, kannattaa selvittää, millaisella etäisyydellä laitteesta oleskellaan. Mitä tehokkaampi kirkasvalolamppu on kyseessä, sitä suurempi hoitosäde lampussa on. Tehokkaimpien kirkasvalolamppujen hoitosäteen vaikutus ulottuu jopa koko perheeseen aamiaispöydän äärellä. 

3. Kuinka paljon kirkasvalolamppu maksaa?

Nämä asiat selvitettyäsi kannattaa kiinnittää huomiota lampun hintaan ja siihen, millainen lamppu sopii sisustukseesi. Edullisimmat kirkasvalolamput maksavat muutaman kympin, kun taas tyylikkäisiin design-valaisimiin voi sijoittaa jopa satoja euroja.

Nimekkäiden muotoilijoiden suunnittelemia kirkasvalolamppuja löytyy muun muassa Innoluxin valikoimasta. Innoluxin kirkasvalolaitteet on suunniteltu ajattomaksi osaksi modernia sisustusta, joten tyylikäs valaisin on pitkäikäinen hankinta.


Tutustu HalpaHallin kirkasvalolamppuvalikoimaan

HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä