Lämmin grillikausi edessä – Nyt saa sähkösavustimenkin termostaatilla

Lämmin grillikausi edessä – Nyt saa sähkösavustimenkin termostaatilla

Grillikausi on vähintäänkin ovella. Lukuisissa kodeissa on aika putsata vanhat grillit toimintakuntoon ja mahdollisesti hankkia täydennyksiä kesäkeittiöön.

HalpaHallin ehkä mielenkiintoisin uutuus tälle grillikaudelle on termostaatin omaava sähkösavustin. Myös pienen öljytynnyrin näköinen niin grillaamiseen kuin savustamiseen soveltuva Terazza-tynnyrigrilli sekä väriltään valkoinen kaasugrilli herättävät varmasti keskustelua uutta grilliä miettivien keskuudessa.

Mutta palataan aluksi kevättöihin, eli mahdollisen vanhan grillin käyttöönottoon. Halpa-Hallin asiantuntija, koti- ja vapaa-aikaosaston ostaja Marco Lindström vinkkaa, että kunnon puhdistus olisi kannattanut tehdä syksyllä:

 • Grilli puhdistetaan rasvasta ja ritilät (varsinkin valurautaiset) öljytään ruokaöljyllä joka puolelta kevyesti, minkä jälkeen ne kääritään ilmavasti sanomalehtipaperiin ja mieluiten varastoidaan kuivassa paikassa sisätiloissa.
 • Kun syyshuolto on tehty hyvin ei keväällä tarvitse tehdä muuta kuin pyyhkiä se pölystä, tarkistaa, että polttimien aukot/reiät ovat auki (jos ovat tukossa rasvasta/liasta on kätevä putsata esim. rautalangan pätkällä) ja että tarkistaa, että kaasun syöttöputkessa ei ole esim. hämähäkinseittiä, tai muuta likaa, mikä voi estää kaasun vapaan liikkumisen ja estää polttimen syttymisen kunnolla.

Lindströmin mukaan keväällä on hyvä tarkistaa painesäätimen letkun kunto - sitä kannattaa taivutella ja jos siinä näkyy taivuttaessa halkeamia, pitää letku vaihtaa uuteen, jotta varmistetaan että kaasua ei pääse vuotamaan rikkinäisestä letkusta.  Rikkinäinen letku tai liittimet saattavat aiheuttaa tulipalovaaran.

 • Grillin puhdistuksessa kannattaa käyttää pehmeämpää messinkiharjasta pinnoitetuille osille (esim. emaloituihin osiin, kova teräsharja voi rikkoa pinnan). HalpaHallissa on erityisesti grillien puhdistamiseen tarkoitettuna nesteitä, harjoja ja sieniä. Niitä kannattaa käyttää.

Aina käytön jälkeen olisi hyvä putsata grilliä:

 • Ensin voi pyyhkiä talouspaperilla pois ylimääräinen rasva ja marinadi ritilästä. Sen jälkeen laita 1-2 poltinta korkeimmalla teholle siihen kohtaan missä on eniten jäämiä, laita kansi alas. Eli näin poltetaan kiinni jäänyt ruoka karrelle. Tällaista polttoprosessia ei tule tehdä yli 5 minuuttia, jotta grilli ei ylikuumene. Sulje polttimet ja anna ritilöiden ja pariloiden jäähtyä kädenlämpöisiksi, jonka jälkeen karrelle palanut ruoka on helppo harjata pois.
 • Seuraavaa grillaus helpottaa, jo vielä sivelee ritilän /parilan ruokaöljyllä odottamaan seuraavaa grillausta.

 

Lindströmin kokemuksen mukaan aina ennen grillausta on hyvä esikuumentaa grilli täydellä teholla muutaman minuutin ajan.

 • Kun alkaa valmistaa ruokaa lämpötila säädetään luonnollisesti alhaisemmalle tasolle sopivaksi valmistettavalle ruoalle.

Grilli tulee sijoittaa paikkaan, mistä on selvä turvaväli jokaiseen suuntaan. Kannattaa ottaa huomioon myös mahdollinen rasvan räiskyminen grillatessa.

 • Ulkolämpötilalla on aina jonkin verran vaikutusta grillin lämpenemiseen. Yleisohje on, että kovin tuulisella paikalla grillaamista ei kannata tehdä.

 

Uutta grilliä pohtiessa kannattaa miettiä kuinka monelle ruokailijalle yleensä ruokaa valmistaa.

 • Nyrkkisääntönä kaasugrilleissä on se, että 3 poltin grillillä valmistat jopa 4:lle henkilölle ruokaa ja 4 polttisellla 4-6 henkilölle.
 • Jos grillaa hiiligrillillä isommallekin porukalle, on hyvä, että grillausalan halkaisija on yli 50cm.

On myös hyvä pohtia kuinka monipuolista oma grillaaminen on:

 • Jos grillissä valmistetaan esim. vain makkarat tai pihvit, riittää pienempi grillausala, mutta jos siinä valmistetaan monta erilaista ruokalajia samanaikaisesti, kasvaa grillausalan tilantarve, eli tarvitaan isompi grilli.

Hiiligrilli vai kaasugrilli?

 • Kaasugrilli lämpenee nopeasti käyttövalmiiksi ja lämpötilaa on helppo säätää grillaamisen aikana. Kaasugrillin käyttö on halpaa, vaikka grillaisi paljon kesän aikana, kaasua ei mene enempää kuin yksi-kaksi 11kg pulloa.
 • Hiiligrillissä palavat hiilet/briketit antavat ainutlaatuisen maun grillattavalle ruoalle, mitä ei kaasugrillissä saa. Hiiligrilli on hankintahinnaltaan halvempi kuin kaasugrilli, mutta hiilit ja briketit maksavat enemmän. Itse olen käyttänyt hiiligrilliä muutaman vuoden ja tuntuu, että oikean tasaisen ja halutun lämpötilan saaminen on ”jatkuvaa opettelua”.

HalpaHallin grillauksen asiantuntija odottaa todella suurella mielenkiinnolla termostaatin omaavan sähkösavustimen vastaanottoa.

 • Aiemminhan myynnissä on ollut vain sähkösavustimia, mitkä joko lämmittävät tai eivät. Nyt termostaatilla vastusten lämpöä voi säätää ja siten tulee entistä helpommaksi kypsyntää ruoka-aineita, jotka vaativat pitkää kypsymisaikaa matalalla lämmöllä.
 • Kaasugrillipuolella on meillä on uusi 4 poltin grilli meidän omalla Terazze-merkillä, joka on saatavana valkoisena tai mustana. Siinä on 4 poltinta ja sivupoltin. Paistoritilä ja -parila ovat valurautaisia ja siinä on tarvikekaappi. Tulipesä (alue ritilöiden ja pariloiden alla) on emaloitua terästä - emalointi kestää hyvin rasvaa ja kuumuutta tehden grillistä pitkäikäisemmän. Tehoa on yhteensä 14,5kW ja siinä on todella iso grillausala (70x42cm).

Ehkä jopa erikoisin uutuus on Terazze-tynnyrigrilli.

 • Se muuntuu grillaamiseen ja savustamiseen, lisäksi sitä voi käyttää tulisijana. Siinä on vahva rakenne ja kestävä emalointi, siirtämistä helpottavat kahvat sivussa sekä lämpömittari sekä ilma-aukot kannessa. Ulkonäöltään grilli näyttää öljytynnyriltä, joten se on samalla hauskan näköinen yksityiskohta terassille.

 

Liittyvät tuotteet
HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä