Tikalanin tehdasinvestointi sopivaan ajankohtaan

Tikalanin tehdasinvestointi sopivaan ajankohtaan

Tikalan valmistaa ja pakkaa Saarijärvellä myös Berner Oy:lle kasvualustatuotteita ja lannoitteita GreenCare-tuotemerkillä. Kuvassa Tikalanin toimitusjohtaja Jouni Tikka (oik.) ja tehtaanjohtaja Timo Huttunen.

 

Tikalanin keväällä 2020 käyttöön otettu toinen tuotantolinja osui markkinoiden näkökulmasta sopivaan ajankohtaan. Koronapandemia lisäsi ihmisten kotoilua, ja oma piha tai puutarha toivat monelle tervetullutta tekemistä koronakriisin keskelle. Tikalanin tapauksessa tuotanto kaksinkertaistui vuoden 2020 aikana.

- Saarijärven Kalmarissa sijaitseva tehtaamme valmistui 2009 ja se on lajissaan Suomen uusin ja nykyaikaisin. Viime vuonna käyttöön otettu toinen linja lisäsi tehokkuutta entisestään. Koska kysyntä on ollut voimakasta, olemme ajaneet molempia tuotantolinjoja kahdessa vuorossa läpi vuoden, kertovat Tikalan Oy:n toimitusjohtaja Jouni Tikka ja tehtaanjohtaja Timo Huttunen.

Tikalanin tehtaalla työskentelee 15 työntekijää. Oman raaka-ainetuotannon lisäksi yhtiö työllistää huomattavan määrän paikallisia kasvuturpeen toimittajia. Raaka-aineesta suurin osa tulee noin 30 kilometrin säteeltä tehtaasta.

- Tuotteidemme hiilijalanjälki onkin hyvin pieni, ja teemme koko ajan töitä sen pienentämiseksi edelleen. Meidän suurin kumppanimme logistiikassa on VR Transpoint, ja heidän kanssaan olemme tänä vuonna keskittyneet erityisesti kuljetusten tehostamiseen. Olemme myös toivoneet, että isoimmat asiakkaamme tilaisivat mahdollisimman isoja eriä kerralla, mikä vähentää kuljetustarvetta, Tikka ja Huttunen kertovat.

 

Pitkäjänteisyys yhdistää perheyhtiöitä

Tikalan hakee vahvaa kasvua jatkossakin. Kasvua vauhdittaa Berner-yhteistyö.

- Berner-kumppanuudessa me muodostamme teollisuusosion ja Berner kaupallisen osion. Yhdessä Bernerin kanssa teemme mittavaa tuotekehitysyhteistyötä, jonka ansiosta pystymme tuomaan markkinoille huomattavan määrän tuoteinnovaatioita kilpailukykyisellä hinnoittelulla, Jouni Tikka sanoo.

Hänen mukaansa Tikalan on löytänyt hyvät yhteistyömallit sekä HalpaHallin että Bernerin kanssa. Yksi tärkeä syy siihen on perheyrittäjyys.

- Meidän kaikkien kolmen yhtiön arvot näkyvät pitkäjänteisyytenä. Sen sijaan että miettisimme tulevaisuutta kolmen kuukauden kvartaaleissa, perheyhtiöidemme kvartaali on ennemminkin 25 vuotta, Jouni Tikka painottaa.

HalpaHalli Facebookissa HalpaHalli Instagramissa  HalpaHalli Youtubessa  HalpaHalli Twitterissä  HalpaHalli LinkedInissä